logo

Onderzoeksdomein

Smart engineering

Licht, metalen, robots, scheidingstechnieken, labs-on-chips… VUB-ingenieurs onderzoeken enorm uiteenlopende domeinen: van ultracompacte lasers en gsm’s, over prothesen, tot ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Samen werken zij aan een duurzamere en betere wereld.

Separating Solutions

De troeven van orde en structuur voor scheidingsprocessen

In de chemische industrie geldt scheiding als een cruciale fase in het productieproces en de kwaliteitscontrole. Scheidingsprocessen spelen nu al een sleutelrol in de biowetenschappen en met de groeiende interesse in schonere productieprocessen, duurzaam en rationeel gebruik van grondstoffen en energie, vermindering van CO2-uitstoot etc. worden scheidingstechnieken alleen maar belangrijker.

Materials & Light Imaging

Met metalen nanodeeltjes naar een nieuwe generatie duurzame metalen

De schaarste aan grondstoffen is een grote uitdaging voor de moderne technologie. Dat geldt ook voor materialen in het algemeen en metalen in het bijzonder. Bovendien neemt de vraag naar metalen toe voor hoogtechnologische toepassingen als zonnepanelen, windturbines, computerchips en gsm’s. Metaalrecyclage en terugwinning van metalen uit afvalstromen kunnen oplossingen bieden, maar daarnaast moet ingezet worden op de verlenging van de levensduur van metalen producten en op een hogere materiaalefficiëntie.

Licht in de schijnwerpers

Meer inhoud binnenkort

Ongeziene lichtopbrengsten dankzij koolstofgebaseerde materialen

“De eeuw van de lichttechnologie”: deze bijnaam kreeg de 21ste eeuw dankzij het grote hefboomeffect van fotonica op het wetenschappelijke, industriële en economische landschap, het afgelopen decennium. Fotonica of “technologie van het licht” is vandaag niet meer weg te denken uit tal van technische systemen in ieders dagelijkse leven.

Robotica

Mens en robot

De wereld van de robotica is niet langer iets dat enkel in Science Fiction films voorkomt, robots maken ondertussen al decennia lang deel uit van de productie en beginnen nu ook een vaste plaats te krijgen in de gezondheidszorg en ons huishouden. De 8 onderzoeksgroepen verbonden aan het BruBotics consortium van de Vrije Universiteit Brussel werken samen aan robots die de levenskwaliteit van mensen zullen verbeteren.

 

Onderzoek aan de VUB

Zoek hier projecten, publicaties, onderzoekers, teams,...