logo
Nederlands
Tab: 
Title: 
Werken en studeren
Content: 
Title: 
HOU JE SCHERP, JE LEVEN LANG.
Text: 

Vroeger was het heel eenvoudig. Je ging studeren en daarna ging je werken. Ondertussen leven we in een kennismaatschappij. En is studeren niet langer beperkt tot één fase in het leven. De VUB was een van de eerste Vlaamse universiteiten die inspeelde op die evolutie. Het resultaat? Nergens anders vind je zo’n groot aanbod aan opleidingen die je kan combineren met een baan. Bijblijven op je vakgebied en je toekomst gaaf houden? Kies voor de combinatie 'Werken en studeren' aan de VUB.

Format: 
Introduction
Position: 
Geen
Title: 
OPLEIDINGEN VOOR WERKSTUDENTEN
Text: 

Van bachelors tot master, schakelprogramma’s en postgraduaten. De VUB heeft een breed aanbod aan opleidingen voor werkstudenten.

Bekijk de opleidingen

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Tiles: 
Title: 
Hulp nodig?
Text: 
Doe beroep op onze
Image: 
Title: 
Les- en examenroosters
Title: 
Onthaaldag werkstudenten
Text: 
Kom eens langs!
Image: 
Title: 
Alle studenteninfo
Text: 

Waarom dit doen? “Omdat ik na enkele jaren werken ontdekte dat je met een Master diploma veel verder geraakt dan met enkel een Bachelor diploma”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
INGE BUYENS
Title: 
WAT JE ZEKER MOET WETEN
Text: 

Een studie combineren met een job is geen gemakkelijke opgave. Er zijn verschillende praktische aspecten die je succes (mede) zullen bepalen. Zoals studiebegeleiding, financiele tegemoetkomingen en vrijstellingen.

Meer info?

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Tiles: 
Title: 
Hulp nodig?
Text: 
Financiële en praktische ondersteuning
Title: 
Centen voor studenten
Text: 
Werken en studeren combineren
Text: 

"Een studie combineren met een job is geen gemakkelijke opgave. Er zijn verschillende praktische aspecten die je succes (mede) zullen bepalen. Zoals studiebegeleiding, financiele tegemoetkomingen en vrijstellingen."

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
FRANK VAN CAUWENBERGH
Tiles: 
Image: 
Title: 
Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening
Image: 
Title: 
Startpunt voor Werk Vlaanderen
Image: 
Title: 
Vlaamse dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding
Title: 
Opleidingsaanbod
Content: 
Title: 
ONDERWIJSAANBOD VOOR WERKSTUDENTEN
Text: 

Wie voltijds werkt en daarnaast graag wil studeren, is aan het juiste adres bij de Vrije Universiteit Brussel: we bieden al 40 jaar een waaier aan opleidingen aan die te combineren zijn met een baan. Nergens anders in Vlaanderen vind je een dergelijk groot aanbod.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle opleidingen die gedoceerd worden in avond- en weekendonderwijs.

Format: 
Introduction
Position: 
Geen
Table: 
Opleidingen gedoceerd na 16u en/of in het weekend,Bachelor,Verkorte Bachelor,Schakel-programma (1),Voorbereidings-programma (1),Master,Master-na-Master ,* gewicht in ECTS credits,,,,, "<a href='/opleiding/bedrijfskunde' target='_self'>Bedrijfskunde</a>",,,48 à 54 (2),18 à 21,60, "<a href='/opleiding/criminologische-wetenschappen' target='_self'>Criminologische Wetenschappen</a>",,69 (3),,,60, "<a href='/opleiding/geschiedenis' target=_self'>Geschiedenis</a>",,,66,66,60, "<a href='/opleiding/kunstwetenschappen-en-archeologie' target=_self'>Kunstwetenschappen en Archeologie</a>",180,,84,84,60, "<a href='/en/study/management' target='_self'>Management (ENG)</a>",,,,18 à 21,60, "<a href='/opleiding/management-en-beleid-van-de-gezondheidszorg' target='_self'>Management en het beleid van de gezondheidszorg</a>",,,60,60,60, "<a href='/opleiding/management-zorg-en-beleid-in-de-gerontologie' target='_self' >Management, zorg en beleid in de gerontologie</a>",,,60,60,60, "<a href='/opleiding/politieke-wetenschappen' target='_self'>Politieke Wetenschappen</a>",,,66,66,60, "<a href='/opleiding/psychologie' target='_self'>Psychologie</a>",,129,60 à 90,60 à 90,120 (4), "<a href='/opleiding/rechten' target='_self'>Rechten</a>",180,121,90,94,120 (5), "<a href='/opleiding/sociologie' target='_self'>Sociologie</a>",,,72,72,60, "<a href='/opleiding/stedenbouw-en-ruimtelijke-planning' target='_self'>Stedenbouw en Ruimtelijke planning</a>",,,,,120 (6), "<a href='/opleiding/taal-en-letterkunde' target='_self'>Taal- en Letterkunde</a>" (7),,,,,60, "<a href='/opleiding/toegepaste-economische-wetenschappen' target='_self'>Toegepaste Economische Wetenschappen</a>",180,120,,ad hoc (8),60, "<a href='/opleiding/toegepaste-informatica' target='_self'>Toegepaste Informatica </a>",,,59,59 of 64,60, "<a href='/opleiding/wijsbegeerte-en-moraalwetenschappen' target='_self'>Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen</a>",180,,80,60,60, "<a href='/en/study/msc-in-european-integration/default' target='_self'>European Integration</a>" (ENG),,,,,,60 "<a href='/opleiding/manuele-therapie' target='_self'>Manuele Therapie</a>",,,,37 (9),,60 (10) "<a href='/opleiding/sociaal-recht' target='_self'>Sociaal Recht</a>",,,,16,,60
First Line as Header: 
Text: 

(1) De omvang van het voorbereidings‐ en het schakelprogramma kan variëren naargelang de vooropleiding.

(2) ECTS credits stemmen overeen met studiepunten. Het Vlaamse studiepuntensysteem is volledig conform het European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS).

(3) In de verkorte bachelor wordt enkel traject 1 nog ingericht (voor professionele bachelors sociaal werk met afstudeerrichting maatschappelijk werk, advisering of social juridische dienstverlening, professionele bachelors orthopedagogiek met afstudeerrichting toegepaste (jeugd)criminologie, of professionele bachelors maatschappelijke veiligheid).

(4) Master: enkel de afstudeerrichting Klinische psychologie met profielen levenslooppsychologie en opvoedings‐ en gezinspsychologie.

(5) Verkorte master mogelijk voor studenten met een buitenlands rechtendiploma.

(6) Verdeeld over drie deeltrajecten (drie academiejaren): 48 ECTS credits – 45 ECTS credits – 27 ECTS credits.

(7) Masterprogramma: Frans, Italiaans of Spaans of Frans-Spaans of Frans-Italiaans. Vanaf het academiejaar 2021-2022 zijn er geen nieuwe inschrijvingen meer mogelijk.

(8) Het programma wordt individueel samengesteld op basis van de vooropleiding. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de studietrajectbegeleider.

(9) Voorbereidingsprogramma van 20 ECTS credits voor de houders van een internationaal erkend diploma manuele therapie (IFOMPT).

(10) Verkort programma (25 ECTS credits) voor de houders van een internationaal erkend diploma manuele therapie (IFOMPT).

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Table: 
Opleidingen gedoceerd op andere tijdstippen,Bachelor,Verkorte Bachelor,Schakel-programma,Voorbereidings-programma,Master,Master-na-Master ,* gewicht in ECTS credits,,,,, "<a href='/opleiding/arbeidsgeneeskunde' target='_self'>Arbeidsgeneeskunde</a>",,,,,,120 "<a href='/en/study/gerontological-sciences' target='_self'>Gerontological Sciences (ENG) </a>",,,,,,60 "<a href='/opleiding/internationaal-en-europees-recht' target='_self'>Internationaal en Europees Recht</a>",,,,12,,60 "<a href='/opleiding/notariaat' target='_self'>Notariaat</a>",,,,,,60 "<a href='/opleiding/revalidatiewetenschappen-en-kinesitherapie' target='_self'>Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie</a>" (11),,,,30 (12),120 (13), "<a href='/opleiding/specifieke-lerarenopleiding' target='_self'>Specifieke Lerarenopleiding</a>" (14),,,,,,
First Line as Header: 
Text: 

(10)Betaald educatief verlof mogelijk onder bepaalde voorwaarden van tewerkstelling. De lessen worden meestal overdag gedoceerd; sommige lessen worden 's avonds of in het weekend aangeboden.

(11)Voorbereidingsprogramma voor studenten met een Bachelor in de fysiotherapie (Nederland).

(12) Verkorte master voor studenten met een Bachelor in de fysiotherapie (Nederland). De afstudeerrichtingen revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij ouderen en revalidatiewetenschappen en kinesitherapie bij musculoskeletale aandoeningen (optie manuele therapie) worden in avond‐ en weekendonderwijs gedoceerd.

(13)De opleiding kan recht geven op betaald educatief verlof.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Text: 

“Werken en studeren is soms kunst – en vliegwerk, maar zeker haalbaar!”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
MADDY SILVERANS
Tiles: 
Title: 
Postgraduaten
Text: 
Heb je een opleiding afgerond en zoek je een extra academische uitdaging? De VUB biedt postgraduaten in verschillende vakgebieden aan.
Title: 
Permanente vormingen
Text: 
Van lessenreeksen tot lezingen. Bekijk het aanbod van permanente vormingen.
Title: 
Specifieke lerarenopleiding
Text: 
Bezig aan je master? Of diploma al op zak?
Title: 
Alle opleidingen VUB
Text: 
Ben je benieuwd naar het gehele aanbod van opleidingen. De VUB biedt 30 bachelors en meer dan 70 masters. Keuze genoeg!
Text: 

“Het diploma biedt mij meer groeimogelijkheden binnen de sector”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
EMMANUEL RYCKAERT
Title: 
Praktische informatie
Content: 
Title: 
WAT JE ZEKER OOK NOG MOET WETEN
Text: 

Een studie combineren met je job en sociaal leven is niet van zelfsprekend. Je zal niet alleen een flinke dosis planning nodig hebben, maar ook een aantal administratieve zaken uitzoeken en regelen. Vergeet niet: waar een wil is, is een weg. En de VUB helpt je op die weg.

Format: 
Introduction
Position: 
Geen
Title: 
HAALBAARHEID
Text: 

Is het haalbaar om een baan te combineren met een studie?

TIJDSTIPPEN VAN DE COLLEGES

Bij specifieke trajecten voor werkstudenten worden de contactmomenten tussen 16:00 en 22:00 georganiseerd en soms overdag op zaterdag. Bekijk ter info eens de collegeroosters van dit jaar.

STUDIETRAJECT

Het is zinvol om na te gaan of een voltijds studietraject van 60 studiepunten per jaar wel haalbaar is. Afhankelijk van jouw werk- en leefsituatie, in combinatie met de studie, kan het aangeraden zijn eerder te opteren voor een spreiding van het modeltraject om je slaagkans verhogen. Spreek voor advies en begeleiding gerust de studietrajectbegeleider van je faculteit aan.

VRIJSTELLINGEN

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Vraag dan aan jouw studietrajectbegeleider of je via een schakel-voorbereidingsprogramma, of verkorte bachelor wordt toegelaten tot de master van jouw keuze. De omvang van deze programma’s is afhankelijk van het diploma dat je al behaalde.
Het is mogelijk dat je binnen het vooropgestelde programma in aanmerking komt voor vrijstellingen. De aanvraagformulieren hiervoor vind je terug op de facultaire websites.

VERLOFMOGELIJKHEDEN OM TE STUDEREN

Als werkstudent bestaan er mogelijkheden om verlof op te nemen om te studeren. Voor werknemers in de privésector is er het systeem van Betaald Educatief Verlof. Werknemers in de publieke sector kunnen een beroep doen op Vormingsverlof.

Via loopbaanonderbreking/Vlaams zorgkrediet (publieke sector) en tijdskrediet (privésector) kan je je loopbaan tijdelijk opschorten om zo extra tijd te vinden om te studeren. In bepaalde situaties kan je in aanmerking komen voor een onderbrekingsuitkering van RVA of een extra aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
Info- en onthaalmomenten voor werkstudenten
Number of events to show: 
6
Text: 

“Ik ben niet als werkstudent gestart, maar dit heeft mij wel geholpen om mijn voltijdse job te combineren, met wat ik nog had af te leggen”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
VINCENT TORREELE
Title: 
STUDIEBEGELEIDING
Text: 

Studiebegeleiding op maat

De Studiebegeleiding biedt studiebegeleiding op maat met een aanbod begeleidingssessies zowel overdag als ’s avonds. Dit zowel individueel als in groep. Ook aan de student die werken combineert met studeren. Met vragen over je studietraject, of voor een optimale voorbereiding op je examens kan je terecht bij de Studiebegeleiding. Ook voor individuele begeleiding of groepsbegeleiding en workshops ben je bij de Studiebegeleiding aan het juiste adres.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Text: 

“Overleg sowieso met je partner alvorens te beginnen… en ga naar zoveel mogelijk lessen”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
WOUTER VAN DEN BERGH
Title: 
HET FINANCIELE PLAATJE
Text: 

Wat kost studeren & financiële tegemoetkomingen

De belangrijkste studiekosten zijn: boeken en cursussen, studiegeld, computer en eventueel vervoer.
Het bedrag van het studiegeld wordt bepaald door het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft én of je al dan niet recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid.
Er gelden nationaliteits-, studie- en financiële voorwaarden om recht te hebben op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Leeftijd speelt geen rol.
Met opleidingscheques kan je, onder voorwaarden, een deel van je studiegeld bekostigen.

Je kan steeds bij het Team studentenstatuut & studiefinaniering om na te gaan welke studiefinancieringsmogelijkheden er zijn.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Text: 

Waarom dit doen? “Nieuwsgierigheid en leergierigheid”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
JOACHIM MAES
Title: 
WERKZOEKENDEN
Text: 

Op zoek naar werk & studeren

Ben je werkloos en heb je recht op een uitkering, dan kan je onder bepaalde voorwaarden deze uitkering combineren met studies in het hoger onderwijs.
Studies waarvoor je met een diploma- of creditcontract van 27 of meer studiepunten bent ingeschreven, kan je enkel volgen indien je een vrijstelling van beschikbaarheid hebt gekregen.
 

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Text: 

“Begin alleen als je de opleiding serieus neemt”

Format: 
Normaal
Position: 
Rechts
Extra: 
Quote: 
JOERI BOONEN
Title: 
Studiesucces
Content: 
Title: 
9 Sleutels tot Studiesucces
Text: 

Een universitaire studie combineren met een job en een gezin lijkt nog minder vanzelfsprekend. Toch bewijzen de vele werkstudenten die jaarlijks afstuderen het tegendeel. Uit de literatuur over de succesvolle combinatie werken en studeren en vanuit praktijkervaringen van werkstudenten hebben we 10 tips gedistilleerd die we je willen meegeven. Met deze negen sleutels zal de deur naar een universitair diploma gemakkelijker opengaan.

Format: 
Introduction
Position: 
Geen
Title: 
1. Ken je doel, behaal je diploma!
Text: 

Wat zijn je doelen? Wat is je motivatie? Wil je van job veranderen? Studeer je uit interesse of ter persoonlijke ontwikkeling? Focus je op professionele netwerking en het leggen van nieuwe contacten? Weet wat je motiveert!

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
2.Ken de opleiding, kies je programma!
Text: 

Wat wil je bereiken? Welke opleiding past hierbij? Wat houdt het programma in?  Welke inhoud, voorkennis en vakken?

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
3. Ken je studietrajectbegeleider, maak afspraak!
Text: 

Wat wil/kan je behalen? Hoe werk-studie-leven optimaal combineren? Welk traject is haalbaar? Spreek met de studietrajectbegeleider van je faculteit. Leer meer over studievoortgang, studiemotivatie, studievaardigheden. Ga ten rade bij het StudieBegeleidingsCentrum (SBC).

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
4. Maak afspraken met je partner/ gezin, met je sociale netwerk.
Text: 

Betrek je naasten bij je studiekeuze. Hou rekening met je partner/kinderen/vrienden. Maak met hen duidelijke afspraken. Vraag hun steun voor je studieproject.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
5. Probeer ook je collega’s te informeren.
Text: 

Maak zo mogelijk afspraken met je collega’s. Schakel hun steun in.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
6. Ken je medestudenten, wissel uit onder elkaar.
Text: 

Bouw actief mee aan je studentengroep. Focus op goede sociale contacten. Laat je motiveren en vraag steun. Gebruik positieve ‘sociale druk’.              

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
7. Investeer in randkennis
Text: 

Studiekeuze is leren kiezen. Hoe doe je dat? Ontwikkel studievaardigheden, ken de academische taal, volg een taaltraining (gesproken of geschreven), verbeter je examenvaardigheden, leer meer over het schrijven van een Ba- of Ma-proef. Volg een faalangsttraining, indien nodig.  

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
8. Bewerkstellig verbetering
Text: 

Je bent een ervaringsdeskundige. Evalueer en deel mee over de kwaliteit van je opleiding, de programma’s, de docenten. Vul jaarlijks de e-onderwijsevaluatie in.

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Title: 
9. Geef niet op, behaal je diploma!
Text: 

Geloof in jezelf en je kunnen, zet door en stel realistisch je doelen bij. Focus op ‘behalen’.

 

 

Bron: Waarom opnieuw gaan studeren? Een sociologische studie over de motieven van werkstudenten, door Bram Snackaert, masterproef sociologie academiejaar 2012-2013

Format: 
Normaal
Position: 
Geen
Tiles: 
Title: 
Team studentenstatuut & studiefinanciering
Title: 
Infopunt Studenten
Title: 
Studiebegeleiding
Title: 
Infodagen
Content: 
voor (werk)studenten
BG: 
Hero: 
Slide: 
Image: 
Headline: 
Werken en studeren
Text: 
HOU JE SCHERP, JE LEVEN LANG.
Image: 
Headline: 
Werken en studeren
Text: 
HOU JE SCHERP, JE LEVEN LANG.